Vad ska vi göra med våra lokaler?
Stockholm 23 april
1 deltagare
- +
= 5 500 kr / 9 000 kr
(priser exkl moms)
Anmälan stängd
Hybrid kurs

Vid detta tillfälle ges möjlighet att delta digitalt via videoplattformen Zoom. Även om den digitala närvaron kan upplevas något begränsad i jämförelse med den fysiska deltagarupplevelsen, öppnar den ändå upp för möjligheten att delta på distans om man inte kan ta sig till Stockholm.

Lokaler och allmännyttan

Av de allmännyttiga bolagens totala fastighetsbestånd utgör lokaler närmare en femtedel. Verksamheterna som inryms i dessa lokaler – tex skolor och förskolor, butiker och restauranger, idrottshallar och kontor – bidrar till städers och bostadsområdens trygghet, liv och rörelse.

Risker och potential

Såväl kommersiella som offentliga lokaler medför både utmaningar och en stor potential för fastighetsbolaget. De kommersiella kräver ett mer marknadstillvänt angreppssätt och en god förståelse för olika aktörers villkor och förutsättningar. De offentliga lokalerna har ofta kommunen som den största hyresgästen samtidigt som just kommunen är bolagets ägare, vilket skapar en speciell situation.

Innehåll

Skillnad på lokal och bostad samt på lokalförvaltning och bostadsförvaltning
Det är stor skillnad på att upplåta en bostad jämfört med en lokal. Vad betyder det rent juridiskt? Vad betyder det för dig som förvaltare, uthyrare, utvecklare och projektledare?

Kommersiella hyresgäster – möjligheter och fallgropar
Kommersiella verksamheter har andra förutsättningar än både bostäder och offentliga verksamheter. Här går vi igenom hur en kommersiell aktör ”tänker” och lite tips och trix för en förvaltare och uthyrare av dessa lokaler.

Offentliga hyresgäster – risker och potential
Ägarstyrning är en viktig fråga utifrån ett lokalperspektiv. Riktlinjer och argument som kan användas vid förhandling med kommunen presenteras och diskuteras.

Aktiv lokalförvaltning
För att få en levande stad krävs ett aktivt arbete med lokalerna och verksamheterna. Vi får höra om hur man kan jobba proaktivt och nära sina lokalhyresgäster för att främja både samverkan och områdets atmosfär.

Kursen genomförs i hybridformat på Sveriges Allmännytta i Stockholm, och innebär möjlighet att även delta på distans. Vid en hybridkurs deltar en eller flera personer digitalt och några sitter fysiskt tillsammans på vårt kontor i Stockholm.

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
23 april - Stockholm
Sveriges Allmännytta, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
5 500 kronor för medlem
9 000 kronor för övriga
Pris för att delta digitalt är 4500 kronor för medlemmar. 8000 kronor för icke-medlemmar.
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 23 april
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.
Icon/Utbildning/target_audience Created with Sketch.
Målgrupp
Lokalansvariga, förvaltare, fastighetsutvecklare och för dig som arbetar med lokalfrågor
Asset 79
Hybrid kurs

Detta tillfälle genomförs i hybridformat med möjlighet till att delta både på plats fysiskt men även uppkopplad digitalt via videoplattformen Zoom.

Föreläsare

placeholder+image
Martin Ingvarson
Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
Besitter lång erfarenhet av stadsutveckling ur ett lokal- och verksamhetsperspektiv, både som konsult och fastighetsägare.
placeholder+image
Tove Höckert
Jurist, Sveriges Allmännytta
Tove arbetar som jurist på Sveriges Allmännytta med juridiska frågor som ett allmännyttigt bostadsföretag kommer i kontakt med.
placeholder+image
Per Andersson
Senior Analytiker, HUI Research AB
placeholder+image
Pernilla Nevsten
Vd, Ängelholmslokaler AB
placeholder+image
Michael Gustavsson
Chef ÖBO Lokaler, Örebrobostäder
Skriv ut programmet
Vad ska vi göra med våra lokaler?
Dag 1 – 27 april
Kaffe och smörgås serveras från klockan 08.30
09:00
Vikten av lokaler

Varför är lokaler viktiga för allmännyttan? Hur påverkar lokaler och verksamheter upplevelsen av fastigheten, området och staden? Var ska olika typer av verksamheter ligga i staden?

Martin Ingvarson, Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
10:00
Paus
10:15
Skillnaden mellan lokal och bostad samt lokalförvaltning och bostadsförvaltning

Vad är egentligen skillnaden på en lokal och en bostad? Vad säger hyresjuridiken? Vad betyder det för hyresvärden? Hur skiljer sig uthyrning och förvaltning av en lokal från en bostad?

Tove Höckert, Jurist, Sveriges Allmännytta
11:15
Kommersiella lokaler - marknadsanalys

Marknaden för kommersiella verksamheter har förändrats mycket de senaste åren. Hur bedömer man en lokal marknad för tex handel eller restauranger? Hur värderar man marknadsunderlaget för en verksamhet? Och vilken typ av verksamheter ska vi ha i våra städer i framtiden?

Per Andersson, Senior Analytiker, HUI Research AB
12:15
Lunch
13:15
Offentliga hyresgäster och ägarstyrning

Skolor, förskolor, särskilda boenden och idrottsanläggningar. Offentliga verksamheter är viktiga både för kommunen och för att skapa liv och rörelse i våra städer. Hur kan bostadsbolaget arbeta för att främja samarbetet med kommunen?

Pernilla Nevsten, Vd, Ängelholmslokaler AB
14:00
Ägarstyrning

När ett kommunalt bolag hyr ut exempelvis lokaler till en kommunal verksamhet kan ofta friktion uppstå. En hyresvärd vill naturligtvis ha så höga hyresintäkter som möjligt, en hyresgäst så låg hyresnivå som möjligt – när kommunen är både hyresgäst och ägare till hyresvärden är det inte konstigt att en del frågor väcks. Vi går igenom hur man som kommunalt bolag bör agera i detta sammanhang.

Martin Ingvarson, Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
14:30
Kaffe
15:00
Aktiv lokalförvaltning

Varför är det viktigt med en aktiv förvaltning av lokalerna? Vi pratar om hur hyresvärden ska agera förebyggande och långsiktigt för att främja en god utveckling i bostadsområdet eller stadsdelen.

Michael Gustavsson, Chef ÖBO Lokaler, Örebrobostäder
16:00
Avslut

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Detta 4-stjärniga hotell har en bar och luftkonditionerade rum med gratis Wi-Fi och eget badrum. Hotellet serverar en frukostbuffé.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Malmen

Scandic Malmen gränsar till området SoFo som karakteriseras av kultur, kreativitet, nöjesliv och shopping.  Tunnelbanan ligger alldeles runt hörnet och tar dig till Stockholms alla sevärdheter. Inom gångavstånd finns också pendeltåg som tar dig ut till Stockholmsmässan på 7 minuter. De har inget eget parkeringsgarage eller p-platser. Närmsta garage hittar du vid Medborgarplatsen, endast 200 m från hotellet där det finns gott om platser.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Clarion Hotel Stockholm

Clarion Hotel Stockholm är en självklar mötesplats för stockholmare men även ett internationellt event-, konferens- och affärshotell. Med perfekt läge på livfulla Södermalm i Stockholm är hotellet en bra bas för den som vill uppleva stadens puls.

Sveriges Allmännytta har avtal med Nordic Choice vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens skickas bokningskoder med i bekräftelsen på anmälan.

Besök deras hemsida

Visa karta

Hilton Stockholm Slussen

Hilton Stockholm Slussen är beläget på hippa Södermalm och erbjuder fantastisk utsikt över vattnet och historiska Gamla stan. Här bort du på mycket kort avstånd från stadens centrum och främsta sevärdheter. Unna dig själv något på våra restauranger och vår bar, som erbjuder panoramautsikt över staden.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hilton vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Bravo
Frida Bravo är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar

Lokaler och lokalhyresjuridik

Fler och fler lokaler står tomma i våra städer och bostadsområden, till stor del beroende på våra ändrade köp- och beteendemönster. Samtidigt är lokaler en väldigt viktig beståndsdel i en stad –...